duminică, 13 decembrie 2009

Bucuresti Predators






În primăvara anului 2006 în fața unei dintre cele mai mari clădiri din lume în mijlocul Bucureștilui un parc numit Izvor avea să-i unească pentru totdeauna pe cei care au făcut o pasiune pentru cel mai iubit sport al Amercii, football’ul. Bogdan Preda primul antrenor de football american din România era la plimbare cu soția și copilul când a zărit un grup de puști care plimbau o minge ovală. Izvorul a fost primul pas de la plăcerea de a practica un sport către prima echipa adevărată de fotbal american Bucharest Predators. 2006 s-a dovedit un an de trecere de la joacă în parc la antrenamente pe teren, de la împărțeală pentru a juca din plăcere la stabilirea posturilor și jocuri între ofensivă și defensivă. În 2007 are loc prima înființare a unui club în București dar o dată cu acesta și primele opinii divergente apar și de la nume, culori și până la unde și cum se antrenează echipa deciziile sunt luate trei baieți însă nu mereu de comun acord ceea ce crează primele victime unii din jucătorii vechi nefiind de acord cu noile politici și mergându-se până la prima eliminare din club moment ce produce ruptura finală și reapariția clubului Predators ca alternativă. Deși fără formă juridică Predators a fost clubul de baza și marea majoritate a baieților strănși de Bogdan din Izvor și până în vara lui 2008 decid să revină la forma inițială și împreună cu George Rusu se decide înființarea clubului. Formele juridice urmează a fi finalizate la începutul anului 2009 dar asta nu îi impiedică pe iubitorii acestui sport să continue să se antreneze și să se pregătească. 2009 nu este decât continuarea unui vis început într-un parc ce s-a dovedit izvor de inspirație pentru un grup entuziast de baieți pasionați de un sport nou, dinamic și spectaculos.

Acest sport, desi se practica de 3 ani in Romania, pare a fi mereu nou si confundat in permanenta cu rugby'ul. In realitate, nu exista nici o asemanare reala, astfel : terenul difera in dimensiuni si marcaje, buturile difera in forma si pozitionare, balonul difera in dimensiuni si structura, numarul de jucatori aflati pe teren difera, la fel si totalul celor care sunt pe margine, difera si numarul de arbitrii si dinamica jocului, timpul efectiv de joc este diferit si el, echipamentele de protectie difera, intr-un cuvant: nu exista puncte commune, iar astfel sunt sporturi complet separate si diferentiate. Un studiu recent, promovat si pe canalele de specialitate ( discovery ), a avut in vedere modul in care este reprezentata forta in cele doua sporturi, iar conlcuzia a fost una interesanta, deoarece la final de joc un jucator de rugby si unul de football american depun aproximativ acelasi efort, suporta un total al fortei de lovire similar, aplica un total al fortei de lovire asemanator, dar diferenta este facuta de numarul de lovituri si intensitatea lor. La rugby sunt aplicate mai multe lovituri dar de o intensitate mai mica, in timp ce la fotbal american proportia este inverse, mult mai putine lovituri dar de o intensitate net superioara.

2008-2009 a adus o prima serie de articole pozitive despre fotbalul american din Romania, si pentru prima data toate televiziunile au transmis reportaje despre un eveniment de gen de la noi. Mai mult, a existat si o interventie in direct intr-o emisiune radio la Radio Sport Total 105.8 FM! Apelam la vicepresedintele clubului, domnul Paun Dan, pentru a ne spune cum are de gand sa procedeze pentru ca echipa Predators sa ramana in prim planul presei. In primul rand nu ne asteptam ca celelalte echipe din tara sa nu organizeze nimic pe perioada verii iar aceasta pauza de o luna e posibil sa fi scos acest sport din agendele redactorilor, dar avem in plan o a doua editie a turneului organizat in Iunie si care a fost un real succes! Editia ziarului capital din 13 iulie contine si un articol despre acest sport, in care opiniile Predators au fost prezentate de George Rusu, asadar noi continuam sa avem o relatie deschisa cu presa si incercam sa mentinem vie in memoria ziaristilor faptul ca acest sport este spectaculos si merita privit, admirat, povestit.

4 comentarii:

  1. Un sport care implica foarte mult aport fizic si daruire.Este foarte admirabil ceea ce faceti voi si e foarte bine ca si in Romania se practica Fotbalul American.


    Multa bafta baieti si nu renuntati

    RăspundețiȘtergere
  2. Fotbalul american nu este doar un sport in care trebuie doar sa iti lovesti adversarul. in acest sport iti trebuie concentrare maxima...atentie .. si mai ales inteligenta pentru a ai dejuca planurile adversarului..

    RăspundețiȘtergere
  3. Echipa de fotbal american Predators Bucuresti doreste cu ardoare sa promoveze acest sport si in Romania deoarece este un joc complex care nu iti pune doar muschii la treaba ci si mintea si pe langa toate acestea iti dezvolta intuitia determinarea ambitia si adaptarea la noi si noi situatii. cei care sunt interesati sa faca parte dintr-un colectiv unit puternic si ambitios si este gata de noi si noi provocari sa viziteze site-ul www.predators.ro

    RăspundețiȘtergere
  4. hei foarte tari baietii astia,pe bune sa te antrenezi din greu in conditii nu tocmai ideale(aici ma refer iarna la temperaturi foarte mici)sa faci sacrificii numai pentru a oferi altora momente de bucurie (meciurile sunt adevarate showuri urmarite cu sufletul la gura)respect pentru ei ca au ales sa iasa in evidenta altfel decat prin fite,vagabontaj,anturaj sau droguri...

    RăspundețiȘtergere