sâmbătă, 16 ianuarie 2010

WUSHU KUNG-FU


Desăvârşite de-a lungul evoluţiei istorice, artele marţiale (wushu) reprezintă una din preţioasele moşteniri ale culturii tradiţionale chineze. In cursul dezvoltării lor s-au conturat două aspecte esenţiale: aspectul tehnic şi cel teoretic. Latura tehnică este reprezentată de taolu (o înlănţuire de mişcări ce reprezintă o luptă cu unul sau mai mulţi parteneri imaginari) şi de lupta liberă (sanda sau sanshou), în timp ce partea teoretică a fost cea care a permis integrarea disciplinelor marţiale în cultură.

Paralel cu cristalizarea sistemelor tehnice a crescut din ce în ce mai mult influenţa culturii tradiţionale asupra artelor marţiale, formându-se astfel baza teoretică a acestora. Au apărut tratate complexe, poeme filozofice care caracterizează diferite stiluri, lucrări ce prezintă de fapt esenţa acestora tipuri de practici.

Pentru a fi înţelese, artele marţiale chinezeşti trebuie privite din perspectiva istoriei, pentru că formarea sistemelor sale s-a realizat de-a lungul unei complexe perioade istorice.

In vechea Chină au existat trei medii principale în care s-au format şi s-au dezvoltat artele marţiale: mediul satelor şi al târgurilor, mediul militar şi mediul religios. Delimitarea acestora este formală, pentru că au existat numeroase întrepătrunderi şi influenţe reciproce.

Incă din societatea primitivă au apărut forme rudimentare ale artelor de luptă, ele fiind în parte legate de activitatea productivă. Astfel, uneltele de pescuit şi de vânătoare din acele timpuri erau folosite şi drept arme de luptă. Procesul vânătorii, mai ales, a permis nu doar confecţionarea unor unelte ascuţite, ci şi cultivarea măiestriei în luptă. Acest lucru s-a întâmplat la început împotriva animalelor. Apariţia proprietăţii private a dus la creşterea frecvenţei ciocnirilor pe teritoriul Chinei, astfel încât tehnicile stăpânite au început să fie folosite şi împotriva oamenilor.

10 comentarii:

  1. Acest stil de lupta este unul dintre cele mai complexe stiluri dintre arga gama de arte martiale. In lupta sunt permise loviturile de pumn ( croseu directa upercut din intoarcere) loviturile de picior (directe sau circulare) la toate nivelurile corpului ( tibie coapse ficat piept cap) si proiectari asupra adversarului. Antrenamentele sunt intense dar rezultatele fizice pe masura asteptarilor tragi din greu dar dupa aceea te simti ca nou mai usor mai bine mai linistit. Atentie acest sport creeaza dependenta( in sensul bun) :D:D:D:D

    RăspundețiȘtergere
  2. Devii cu siguranta dependent de aces minunat sport. O viata este infim un termen limitat de timp pentru a acapara macar jumatate din cunostinetele si tainele acetui stil de lupta. traseul parcus de un luptator este unul clar cand executa o lovitura: informatia pleaca de la creier apoi ambitia te a da lovitura perfecta trece prin inima si in cele din urma explozia bratului sau a piciorului te poate ridica in slavile antrenorului in aplauzele colegilor de antrenamen si nu in ultimul rand pe cel mai inalt podium. sunt mandru ca fac wushu si sunt mandru ca am un colectiv deosebit unde in alta parte nu l-am gasit ..poate doar la fotbal american dar acolo e loc de mai bine;)

    RăspundețiȘtergere
  3. auzi judocane...ti-a ars gagicata poza?...zi k s-o ard si eu pe ea...[-( [-X

    RăspundețiȘtergere
  4. moyo-yoyo here si vrea sa zica si ea ceva.
    dupa parerea mea stilurile astea de lupta trebuiesc invatate din placere/ pasiune. unii din pacate le folosesc sa se dea mari sau sa-i ciomageasca pe altii ca vai ce buni sunt ei...eu cred ca aceasta arta trebuie folosita DOAR in scop de auto aparare cand CHIAR e nevoie....sau la concursuri organizate (unde totusi oamenii nu pleaca cu dintii scosi sau mutilati - un exemplu clasic e boxu pe care il detest....nu inteleg de ce oamenii se mutileaza in halu ala dar ma rog...) na revenind. am fost atunci la concurs cand ne-ai invitat...mi-a placut sincer.ma bucur pt tine ca ai pasiunea asta:) bafta in continuare:)

    RăspundețiȘtergere
  5. tot moyo-yoyo

    ps: poza arsa e misto....dar e cam dura...si nu stiu, da un sentiment de tristete:(:-??

    RăspundețiȘtergere
  6. artele martiale sunt arte martiale si bataia este bataie. in viata cu totii luptam pentru ceva nu ne batem. luptam de cand ne nastem pana murim ne batem cand este in pericol viata celor dragi si chiar viata noastra.

    RăspundețiȘtergere
  7. practicarea unui sport defineste caracterul unui om....

    RăspundețiȘtergere
  8. da sunt deacord ,artele trebuie practicate din pura pasiune si din placere...bineinteles ca exista oameni care practica pt propriul ego,orgoliu,sa fie superiori...imi plac foarte mult artele martiale si nu consider ca exista una cea mai BUNA ...evident ca sunt diferente intre tehnici ,modalitate de antrenament,exercitii si ceea ce iti antreneaza exercitiile respective....insa sunt de parere ca oricine isi dedica timpul,trupul,sufletului unei astfel de acctivitati este de apreciat ...si prin exercitiu si multa munca atunci cand excelezi in ceea ce faci esti cu adevarat de admirat ...multa sanatate si noroc cu sportul

    RăspundețiȘtergere
  9. Artele martiale ajuta la coordonarea, echilibrul, armonia corpului si a spiritului., O filozofie, un mod de viata, o disciplina, un sport care iti formeaza un anumit stil de viata si ajuta la dezvoltarea reflexelor ,si iti arata vointa .multa bafta ANDREI

    RăspundețiȘtergere
  10. "artele martiale sunt arte martiale si bataia este bataie. in viata cu totii luptam pentru ceva nu ne batem. luptam de cand ne nastem pana murim ne batem cand este in pericol viata celor dragi si chiar viata noastra."
    Problema e k altii nu inteleg asta... altii cred k dak practica sporturi de contact sunt superior celorlalti doar pt. k pot sa faca o diferenta atunci cand vine vorba de ceva ce nu le convine...adik dak yo practic tir(tot sport este considerat) nu inseamna k as avea mai multa permisiune de a te trimite la morga(ceea ce unii cred k au)... e k si cum mi-as pune echipamentu si as incepe sa lovesc babe la random(avand k scuza faptul k asta practic... prin asta ma deosebesc de altii... asta aplic)....

    RăspundețiȘtergere